Избрани Новини

Благоевградската прокуратура разпита над 150 лица по разследване за измами с европари

Разпитаните лица са питани дали знаят кой обработва земите им и дали са давали терените под наем

Над 150 души от разложките села са били разпитани във връзка с мащабно разследване за злоупотреби с евросубсидии по земеделските програми, съобщава trud. В окръжна прокуратура Благоевград преди 2 месеца постъпиха жалби от разложки земеделци, че са видели своите земи нанесени като обработваеми ниви в документи на големи фирми. В документацията пишело, че земите са предоставени под наем и се обработват, за което са дадени европари. Под документите дори имало подписи на собствениците на земи, за които те твърдят, че са фалшифицирани. В прокуратурата има над 70 подобни жалби, по които в момента се събират доказателства.

Разпитаните до момента лица са питани дали знаят кой обработва земите им и дали са давали терените под наем. Любопитно е, че някои стопани са установили, че земите им са изорани, дори засети, без те да са давали съгласие за това. Собствениците на нивите казват, че някой се е самонастанил в техните земи, но не знаят кой и не са видели кога е работено. Една част от хората живеят и в чужбина.

Разследването продължава, засега прокуратурата отказва да съобщи за каква сума измама става дума, но вероятно са стотици хиляди евро.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов