Избрани Новини

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области

Температурите отново ще се понижат

 Днес се очакват валежи в цялата страна, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В осем области на страната валежите ще са по-интензивни, затова за тях е в сила жълт метеорологичен код, който предупреждава за потенциално опасни природни явления.

Жълтият код е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Бургас.  Там сумарните количества дъжд ще са 20-35 л/кв.м.
В резултат на прогнозираните количества валежи се очаква да започне повишение на нивата на реките. Възможни локални, краткотрайни разливи.

През деня времето ще е предимно облачно и дъждовно. Валежите ще обхванат цялата страна. По-значителни сумарни количества се очакват в Южна, а през нощта срещу събота в Източна България. Ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и следобедните ще са 12° - 17°, В София – около 14°.
Атмосферното налягане е близко до средното за месеца. Вечерта ще започне да се повишава.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над около 2400 метра - от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от северната четвърт. По-значителни валежи се очакват в Рило-Родопския масив. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 4°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд и дъждовно. По-значителни валежи се очакват през нощта срещу събота по южното крайбрежие. Максималните температури ще са 16° - 19°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 21° - 22°.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)