Избрани Новини

С тържествен ритуал в Добрич бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа

Мисия Добрич

25-09-2014, 10:30

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 септември - неприсъствен ден за Добрич

Всяка година Денят на Добрич започва от мемориалния комплекс

В Деня на Добрич с тържествен ритуал във военното гробище-музей бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа. На 25 септември 1940 година войските на Трета българска армия под командването на генерал-лейтенант Георги Попов влизат в Добрич под звуците на химна "О, Добруджански край", съобщи БТА.
Всяка година Денят на Добрич започва от мемориалния комплекс, където са намерили вечен покой врагове и съюзници, победители и победени в Добричката епопея през 1916 година, за да прочетем отново историята, изписана с кръстове и гибел. Тази мъртва армия пази нашия мирен живот, заяви в словото си на общоградското поклонение кметът на Добрич Детелина Николова.
"Простете ми, покойници скъпи, че не дадох живота си като вас за тази свидна земя", пише поетесата Дора Габе в почетната книга на военното гробище-музей, където се покланя в първите днина свободата през есента на 1940 година.
Почетен караул на Военноморските сили отдаде почести в памет на загиналите герои за родината. Пред паметника във военното гробище-музей бяха положени венци и цветя от името на министър-председателя на България, на областната управа, местните власти, дипломатически служби, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов