Избрани Новини

Работниците от ТЕЦ-овете в Плевен и Сливен излизат на протест

В декларация до министъра на икономиката и до НЕК те настояват за диалог и решаване на проблемите

Работниците от плевенската "Топлофикация" ще блокират днес за един час главния път от Плевен за Русе в района на разклона за село Згалево с искане НЕК да изплати дължимите на дружеството 27 милиона лева за произведена енергия. Забавянето на плащанията води до невъзможност за издължаване към "Булгаргаз" и до реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество, обясняват протестиращите.

На протест излизат и работещите в ТЕЦ "Сливен". Те също протестират срещу нередовно и рядко плащане на изкупената от НЕК енергия и срещу понижението на изкупната цена на електрическата енергия. В Сливен протестиращите ще се обявят и срещу неаргументирано ограничаване на производството на електрическа енергия, неизпълнимо по обективни, технологични причини.

В предаването "Преди всички" на БНР Дочо Дочев - заместник-председател на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ - Сливен обясни, че са изпратили декларация до министъра на икономиката и до НЕК, в която настояват за диалог и решаване на проблемите. Ако това не се случи ще повторят символичния си протест от събота, когато работниците от топлоцентралата изразиха недоволството си, без ТЕЦ-а да спира работа.

Ако се наложи, може да се предприемат и крайни действия, но едва ли. Предполагам, че са умни хора, ще направят всичко възможно да има диалог, да решим донякъде проблема, надява се Дочев.

По думите му задоволително за работещите в ТЕЦ Сливен би било изплащането на електроенергията, която произвеждат и регулярно получаване на заплатите.

От май месец имаме частично неизплатени заплати. По информация на ръководството около 200 хиляди, изцяло за заплати, дължи НЕК. А като цяло около 3 милиона лева, каза синдикалистът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)