Избрани Новини

МВР мисли за "особен надзор" по време на изборите

Новините

24-09-2014, 07:54

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Идеята в част от секциите да не се допускат наблюдатели и застъпници не е обсъждана с ЦИК

МВР се опитва да се пребори с купуването на гласове, като приложи особен ред за провеждането на вота в някои избирателни секции, стана ясно от думите на вътрешния министър Йордан Бакалов при отчета на експертния съвет към ведомството. Идеята, чийто автор е доц. Димитър Димитров от СУ, предвижда в секцията да няма наблюдатели и застъпници. Всичко извън нея трябвало да се прави под охрана. Според Бакалов пък наблюдателите и застъпниците могат да останат, но няма да се допуска струпване на хора пред самата секция. Министърът коментира, че особен ред ще се въвежда само ако председателят на секцията го поиска. "Ако той забележи, че има определени наредности, и поиска от полицая, който охранява секцията, тогава особеният ред е, че може да поиска да се изпразни пространството пред секцията", обясни Бакалов.

Не е ясно на колко места ще се прилага подобна спорна от юридическа гледна точка практика. Освен това се разбра, че ЦИК не е информирана за идеята и не е ясно дали ще я приеме. Димитър Димитров заяви, че е поел ангажимент да изготви списък със 100 рискови секции.

До момента МВР е установило над 1100 "оперативно интересни" лица, потенциални купувачи на гласове, се разбра от думите на министъра. До 19 септември са получени 53 сигнала за търговия с вот. Предупредени са 160 души. Подготовка за купуване на гласове имало в Монтана, Перник и Ямбол. Според Бакалов в Ямбол отговорна за това била организирана престъпна група. Политологът Антоний Гълъбов пък коментира, че обичайната търговия вече не е на мода. Тенденцията е хората да бъдат притискани. "Онзи, който единствен изкупува земеделската продукция, ако каже, няма да я купи. И това е много по-страшна заплаха от това да дадеш 20 или 50 лв.", обясни той.

ДПС и "България без цензура" (ББЦ) са двете партии, чиито резултати от евроизборите са противни на изборната логика, стана ясно от думите на Димитър Димитров. Въпреки че тогава гласувалите са били с над 1 млн. по-малко, ДПС е регистрирала по-високи резултати, отколкото на парламентарния вот през 2013 г. За пример той посочи Радомир, където през м.г. за ДПС е имало 67 гласа, а на евровота - 630 гласа. Подобна била ситуацията и в Ломско, Монтанско и Левски. "Изведнъж не се случват тези неща, ако няма специална подготовка. ББЦ в онзи си формат на национално равнище или на равнище региони има същите характеристики като ДПС. Има такива секции, в които това, което се случва на ДПС, се случва и на ББЦ, но статистиката е по-сложна", заяви преподавателят. На въпрос дали това значи, че двете партии купуват гласове, Димитров отговори: "Това, което казвате, е въпрос на статистика и най-вероятно е така. Въпрос на стотина секции в страната е, в които са мотивирани 90, 100, 20, 80 да дойдат и да гласуват за тази партия."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов