Избрани Новини

Бизнесът ще плаща повече за осигуровки

Парите

24-09-2014, 08:00

Снимка:

vesti.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Повече пари за осигуровки ще плащат част от бизнеса и работещите от догодина. Причината е, че служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков ще увеличи с 4,2% всички минимални осигурителни доходи в над 40 бранша без сключени споразумения за 2015 г. между синдикати и работодатели. "Дадохме им достатъчно време, те можеха да договорят и по-нисък процент, включително и запазване на старите нива. Важното е да се спази принципът на споразумението между синдикати и работодатели", обясни пред БНР Христосков.

Въпреки че законът дава право на социалния министър да налага административно увеличение на минималните осигурителни доходи, там където не са водени преговори, през последните две години това не беше правено. Под натиска на бизнеса двама министри - Тотю Младенов и Хасан Адемов, се въздържаха от подобно действие. Служебният вицепремиер Йордан Христосков обаче е твърдо решен да вдигне осигурителните прагове. За това не е нужно гласуване от парламента, а само решение на Министерския съвет. Ефектът от разпростирането на 4,2% ръст за всички браншове ще е допълнителни 50 млн. лв. във фондовете на НОИ.

Работодателските организации още преди седмица предупредиха, че това ще доведе до по-висока безработица и фалити на много малки фирми. "Тези аргументи са още от 2003 г. и ако се сбъдваха, безработицата щеше да е 50%. Практиката показва, че заетостта не се влияе от минималните осигурителни доходи и минималната заплата", коментира Христосков.

С новите осигурителни прагове на практика той ще наложи повсеместно и по-висока минимална заплата от сегашните 340 лв. Причината е, че в сключените споразумения най-ниският осигурителен праг е 380 лв., т.е. с 40 лв. повече, въпреки че не е ясно дали следващите управляващи ще предприемат подобно увеличение.

Христосков отхвърли опасенията за намаляване на пенсиите през 2015 г. заради дефлацията през тази година. Според швейцарското правило всяка година пенсиите трябва да се осъвременяват със сумата от половината инфлация и половината ръст на средния осигурителен доход. "Фактите са следните - до края на годината ние очакваме 1% дефлация и 4,8% ръст на средния осигурителен доход. Така че в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите, нито пък замразяване на същото ниво", посочи Христосков./в."Стандарт"



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов