Избрани Новини

Повторно изследване за развъждането на комари ще извърши РЗИ, заради сигнали на граждани

Взети са проби за наличие на тигрови комари, до момента в региона такива няма

През тази година от РЗИ са извършени 110 наблюдения с 102 изследвания на водни пространства с микроскопирани над 470 проби (обхванати са всички общини на областта), от които 15 водни пространства с наличие на ларви на маларийни комари – най-много в Казанлъшката котловина (9), някои с доста висока плътност.
Взети са над 21 проби от биотопи за наличие на тигрови комари, които ще се предоставят в НЦЗПБ - София за определяне на видовата им принадлежност.
Наличието и разпространението на комарите е в пряка зависимост от климатичните фактори на средата. Така например през 2013 г. (април – октомври), която се характеризираше със сухо и горещо лято и оскъдни валежи, бяха констатирани само 5 биотопа с ларви на маларийни комари на територията на област Стара Загора, докато през дъждовните 2005, 2006 и 2011 г. констатираните биотопи с маларийни комари са били 28 – 29.
Необичайно влажното лято с оптимални за развитието на комарите темеператури 21 – 28°С, честите и обилни валежи, образуваните множество заблатени терени, създадоха през 2014 година условия за масово развитие на комарите и поддържане на висока численност на популациите.
От епидемиологично значение са следните три групи комари: обикновени, маларийни, който се срещат и в нашата страна, а от известно време в резултат на глобалните климатични промени - и тигрови комари.
Кръвосмучещите комари са преносители на вируси и други паразити и са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Заболявания, предавани чрез комари са различни видове трески ( Западно-нилска, Жълта треска, Денга, Чикунгуня и др.), а най-често срещана е маларията.
Горепосочените заболявания се разпространяват от комари, само при наличие на източнк /болен човек/. На територията на област Стара Загора до момента не са установени случаи на заболявания, пренасяни от комари.
РЗИ Стара Загора още през месец февруари изпрати до кметовете на всички общини с доказани биотопи на маларийни комари предписания за извършване на съответните обработки.
През 2014 година в област Стара Загора са обработени над 870 дка площи срещу комари (община Стара Загора – над 450 дка, Павел баня – 180 дка, Казанлък (около язовир «Копринка») - 40 дка, Мъглиж – над 180 дка, Бр.Даскалови – 10 дка, Гълъбово – 110 дка),
Общините Николаево, Гурково, Раднево, Опан и Чирпан не са заявили и не са извършили обработка срещу комари.
Във връзка с постъпили многобройни сигнали през последните дни за повишена плътност на популацията от комари, специалисти от РЗИ Стара Загора ще извършат тази седмица отново проучване с последващо пробонабиране.
От 2012 до сега в периода май – септември на територията на област Стара Загора са извършват мащабни изследвания на водни пространства за наличие на ларви на маларийни комари, както и изследвания на специфични пространства (стари автомобилни гуми, малки плитки водоеми със застояла вода, литотелми, дендротелми, оранжерии с вносен посадъчен материал и пр.) за развитието на тигрови комари.
РЗИ Стара Загора, Дирекция “Надзор на заразните болести” извършва ежегоден мониторинг за установяване на биотопи на маларийни комари, както и наличието на тигрови комари.
Превенция и контрол на ухапванията от комари
Превенцията на ухапванията от кръвосмучещите комари се състои предимно в персоналната употреба на репеленти върху кожата и облеклото.
В зависимост от степента на физическа активност и потене може да се наложи по-честа апликация върху кожата. Отмиването на репелента от дъжд, както и изсъхването му под действието на вятър или висока температура снижават времето на защита.
Замрежване на прозорците на жилищните и работните помещения.
За тигровите комари!
Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини – главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийския океан, Китай, Япония и др.
Глобалното затопляне, увеличеният пътнически трафик и търговският обмен са причина за бързото разпространение на този вид насекоми, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.
Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени. Той е хралупен вид и се среща като синантропен (свързан с човека) хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали. Цикълът на развитието му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият. Този вид комар се храни денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.
У нас тигровите комари не пренасят нищо, въпреки широко тиражираната информация, че са преносители на над 22 заболявания. У нас не е доказано засега те да пренасят нещо (по информация на гл.ас. Огнян Миков, специалист по медицинска ентомология от НЦЗПБ)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов