Избрани Новини

Успя ли шерифът на Буковлък да се справи с ромите?

След години наред неразбории, днес българи и роми живеят в хармония

Плевенското село Буковлък е епицентър на горещи събития от дълги години насам. В региона е особено известен изразът: "Там, където свършва законът, започва Буковлък". Интересна подробност е, че досега в селото не е влязъл нито един служител на жандармерията или на националната полиция. Причината е, че кметът на селото Росен Русанов от години сам се е нагърбил с опазването на обществения ред и действа като своеобразен шериф.

Заради близостта си до Плевен, Буковлък има късмета да е от живите села. Жителите му са близо 5000 души, като половината от тях са роми. След години наред неразбории, днес българи и роми живеят в учудваща хармония.

Бившият полицай патрулира постоянно из улиците на селото, следи камерите за наблюдение и гледа да е "първа линия" при всеки инцидент.

Русанов е завършил психология, социална педагогика и национална сигурност в полицейска школа. Освен това е защитил и магистратура по политология. 16-та година е в Буковлък, но живее в Плевен със съпругата си и двете деца. Попаднал в селото през 1998 г., когато го пратили като районен инспектор, а впоследствие станал кмет.

Кражби в селото няма, но пиянските и битови скандали са ежедневие.

"Като се сбият двама, след 10 минути са двайсет, а след 15 - стават двеста... Всеки има род зад гърба си от 50-60 човека и тичат с вили и колове... Става чудо! Но успявам да смачквам проблемите в зародиш.", разказва Русанов, който за населението в селото не е само кмет и полицай, но и бърза помощ, пожарна, погребения... Хората даже се чудят колко още ще издържи и какво ще се случи, ако един ден си отиде от Буковлък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов