Избрани Новини

Работата от вкъщи - непозната, но харесвана

Животът

22-09-2014, 09:57

Снимка:

moetodete.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прекарваме повече време във фейсбук, отколкото в леглото

Плюсове и минуси на работата от дома

В офис или у дома? Кое е предпочитаното от вас работно място? И двете локации имат своите плюсове и минуси. Вижте кои са положителните и отрицателни страни на работата от в къщи.
Кои са плюсовете?
Свобода. У дома вие работите по вашите правила, по вашия начин и темпо, което в повечето случаи вие определяте. Темпото зависи от това кога трябва да завършите своите задачи и проекти. Позволявате си да разхвърляте бюрото си да създавате малък хаос около вас, който събужда креативността.
Удобство. Винаги бихте могли да си създадете удобство като това да излезете в топлите дни в градината или да седнете на уютната тераса. Кафе машината е наблизо, така че през целия ден ще имате приятна гледка и ароматно кафе.
Намирате се в непосредствена близост до семейството си. Работата от вкъщи е все по-предпочитан начин за младите майки. В първите месеци те не само че продължават да развиват кариерата си макар и с по-бавни темпове, но са близко до децата и останалите любими хора.
Работите когато искате. Едно от предимствата на това да работите у дома е че щом имате компютър (ако работата ви е основно свързана с него) по всяко време може да работите или обмисляте нововъведения върху проектите си. Работата от вкъщи позволява известна гъвкавост, защото често може да се излежавате по-дълго време преди да се заемете със задълженията си.
Кои са минусите?
Превръщате се в социопати. Все някога ще се наложи да се върнете в офис средата. Тогава ще ви бъде трудно да се аклиматизирате в новата за вас среда. Вместо да се чувствате комфортно от това, че има с кого да се посмеете или да чуете интересна история, ще се усещате така, сякаш имате нужда да се детоксикирате от хората около вас. Това постепенно ще ви превърне в един скрит социопат.
Стигмата. Все още разбирането на много мениджъри е че ако не може да се видите лице в лице, то няма как да работите по проектите ви.
Без граници. Често тези, които работят от дома, сядат на бюрото и пред компютъра веднага след като са станали от леглото. При тях дори е възможно целият ден да премине по пижама, без да са взели сутрешен тоалет. Обядът няма да е сервиран на масата за кратка почивка, а ще премине отново пред компютъра. Така всяка една стъпка, след която следва друга се сливат в едно, което няма граници. Често семейството ви мислят че като не работите в офис сте на разположение за всичко и по всяко време, което в крайна сметка пречи на работата.

Изолация. Независимо дали сте семейни или не, изолацията е най-сигурното нещо, което може да ви се случи, когато работите у дома. Постепенно става така че вие нямате възможност да комуникирате лице в лице с креативни и интересни хора на различни теми. По този начин е по-трудно създаването и на нови контакти.
Разсейвате се. Често решавате, че може да се помотаете, работейки у дома. Невинаги имате необходимото спокойствие и тишина от страна на другите членове на семейството. Мързелът е най-голямото изкушение за работещите в домашна среда.
Застояване. Заседналият начин на живот вреди не само на физическото, но и на психическото здраве. Когато сте в офиса вие все за нещо се налага да се пораздвижите. У дома всичко е на една ръка разстояние или има кой да ви го сервира.

az-jenata.bg







 





 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов