С европари изграждат система за отопление на детска градина в Симитли

Срокът за изпълнение на проекта е 22.08.2015 година

С европейско финансиране в община Симитли внедряват геотермални отоплителни системи. Пилотните проектиране и изграждане на системата за отопление на обществени сгради е в ОДЗ „Радост” в град Симитли, където ще бъде изграден и плувен басейн за децата.

Община Симитли е партньор по проект „Насърчаване употребата на нискотемпературни геотермални източници чрез разработката на насоки за оперативна експлоатация и предприемчиви решения за зелена енергия”, който се изпълнява съвместно с Децентрализирана администрация на Македония и Тракия, Солун, Университет „Аристотел”, Тракийски университет „Демокрит”, Областна администрация на Централна Македония, община Самотраки, община Топейрос. От българска страна партньори са и Министерство на икономиката, енергетика и туризма и община Минерални бани, информират от Симитли.

Общата стойност на проекта е 3 353 535.04 евро, водеща организация в изпълнението на проекта с акроним ENERGEIA е Децентрализираната администрация на Македония и Тракия в град Солун.

Целта на проекта е популяризиране използването на геотермалните източници за отопление на обществени сгради чрез изграждане на пилотни съоръжения и насоки за тяхната експлоатация.

Дейностите в изпълнение на проекта, които ще се реализират на територията на община Симитли са проектиране и изграждане на  Геотермална Отоплителна система и закрит плувен басейн към ОДЗ „Радост” в град Симитли и извършване на компонентен анализ, рапорт и оценка за ефективност на пилотните съоръжения.

Средствата, които ще бъдат инвестирани в използването на геотермалните източници за отопление на обществени сгради в Симитли са в размер на 410 971.00 евро, част от общия бюджет на проекта.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"