Избрани Новини

Плевнелиев: Партиите носят отговорност изборите да са честни и свободни

За България е особено важно да преодолее крайното противопоставяне между партийните лидери

Служебното правителство работи за произвеждането на свободни и честни избори, но не по-малка отговорност за прозрачността на изборния процес носят политическите партии, които се борят за доверието на българските граждани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. ПАСЕ ще бъде сред наблюдателите на предсрочните парламентарни избори у нас на 5 октомври.

Държавният глава подчерта, че със своето поведение в предизборната кампания, политическите сили оказват силно влияние върху обществените настроения.

„За България е особено важно да преодолее крайното противопоставяне и междуличностната конфронтация между партийните лидери през последните две години. Това може да бъде постигнато само чрез съгласие по важните за обществото реформи в сферата на енергетиката, здравеопазването и пенсионната реформа и само така можем да очакваме стабилност и висок икономически растеж“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев запозна представителите на ПАСЕ с предприетите мерки за гарантиране на честността на изборния процес. „Постигнати са конкретни резултати и вече бяха задържани лица, уличени в опити за купуване на гласове“, посочи държавният глава.

Правото на участие на българските граждани в изборния процес, независимо от това дали живеят в страната или в чужбина е гарантирано от Конституцията, и ще бъде уважено, отбеляза още президентът. За първи път след демократичните промени ще бъдат открити толкова много избирателни секции в чужбина – 428, в 59 страни, в отговор на заявеното желание за участие в изборите от сънародниците ни зад граница.
Росен Плевнелиев благодари за доброто сътрудничество на България с ПАСЕ през изминалите две десетилетия. „Не крием проблемите си, истинските приятели винаги помагат за решаването им, казват истината и са готови да признаят постигнатите резултати“, отбеляза президентът.

По време на срещата представителите на ПАСЕ отправиха към държавния глава редица въпроси, свързани със състоянието на банковата система в България, възможностите на етническите малцинства да участват в изборния процес, перспективите за подобряване на Изборния кодекс и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)