Избрани Новини

Близнашки пред ПАСЕ: Трябва да върнем хората към гласуването

Делегатите от ПАСЕ оценили високо усилията на служебния кабинет за честни избори

Служебният премиер проф. Георги Близнашки се срещна с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които пристигнаха в България на двудневна проучвателна мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Пред водената от Дорис Фиала делегация, проф. Близнашки е подчертал, че лично контролира организацията на вота от страна на изпълнителната власт.

„Трябва да върнем хората към изпълнението на гражданския им дълг да упражнят правото си на глас на изборите”, посочи той.

Според служебният министър-председател, „за да бъдат преодолени всички неблагоприятни изборни явления, е необходимо масово участие на гражданите в изборите”.

Проф. Близнашки посочил, че служебното правителство е встъпило в длъжност след едногодишни граждански протести.

„Тези протести бяха необичайни – хората не излязоха да протестират за по-високи заплати или по-ниски данъци, а срещу произвола на олигархията и нейния стремеж да наложи диктат върху всички обществени сфери, включително политиката. Хората излязоха на улицата в името на своите ценности и достойнство и основната цел на служебното правителство е да върне обществото към базисни демократични ценности и да е ясно, че не може да се управлява без доверието на хората”, коментира премиерът, предава „Дневник”.

По думите му, преди кабинетът да изпълни основната си задача да осигури честни и свободни избори, трябва да бъдат положени усилия за стабилизация на основни обществени системи. „Само така можем да бъдем сигурни, че изборите ще преминат спокойно и ще имаме легитимен резултат, който ще бъде признат от всички”, заявил проф. Близнашки пред делегатите.

Той уверил представителите на ПАСЕ, че към момента обстановката е спокойна, а администрацията и органите на реда са напълно мобилизирани за предотвратяване на изборни престъпления.

Служебния министър-председател припомнил за призива си политическите партии да се въздържат от употреба на езика на омразата и да водят предизборната си кампания с аргументи.

По думите му служебният кабинет ще запази дистанция спрямо участниците в кампанията и няма да допусне да бъде въвлечен в политически сблъсъци.

От своя страна представителите на ПАСЕ поставили въпроси за превенцията на изборните престъпления, каквото е търговията с вота на гражданите, както и с усилията на кабинета да възвърне доверието на гражданите.

Делегацията на ПАСЕ оцени високо усилията, които служебното правителство полага, за да организира нормалното протичане на парламентарния вот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов