Избрани Новини

Спешно! ЮЗДП пръска срещу вредители, унищожили 2533 декара гори

Пръскането ще се извърши в териториалните поделения ДГС Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча

Върху близо 6000 дка иглолистни насаждения в четири териториални поделения в обхвата на ЮЗДП – Благоевград ще бъде проведена авиобиологична борба срещу вредителя борова процесионка. Пръскането ще се извърши с хеликоптер на 18, 19 и 20 септември при подходящи  метеорологични условия – без валежи и бурен вятър. Площите ще бъдат обработени с препарата за растителна защита на базата на Спинозад - Трейсър 480 СК, който е биологичен продукт и е напълно безвреден за хората, животните, птиците и пчелите.

Спешните действия се налагат, тъй като контролното изследване на ЛЗС – София потвърди силна степен на нападнатите площи в ДГС Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча. Най-много са засегнатите гори в района на ДЛС „Дикчан” – 2533 дка, откъдето стартира пръскането. Там вече са определени местата за кацане на хеликоптера и зареждане на работния разтвор.

С авиобиологичната борба се цели подобряване на здравословното състояние на иглолистните насаждения и запазване на баланса между екологичните и стопанските функции на горските екосистеми, което е един от основните приоритети в политиката на Югозападното държавно предприятие.

За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички кметства на населените места, в землищата на които ще се извърши пръскането.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов