Избрани Новини

Шест сирийски деца тръгнаха на училище в Казанлък, три - в Нова Загора

От образователните инспекторати нямат информация за броя на бежанчетата в училищна възраст

На 15 септември шест сирийски деца са започнали училище в СОУ "Екзарх Антим I" в град Казанлък.

Две от тях са в първи клас, три - в шести, и едно момче - в осми, съобщава директорката  на училището Радиана Стефанова.

 Децата са започнали училище по желание на родителите им. През лятото са проведени необходимите процедури в Регионалния инспекторат по образованието, за легализиране на сирийските образователни документи, съобщава изданието starozagorskinovini.com.

Според директорката, с изключение на осмокласника, другите нови ученици почти не разбират български език.

Учителите обаче считат, че именно в училище сирийчетата по-лесно и бързо ще се интегрират, ще усвоят езика и преподавания материал.

От Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора  са изпратили писма до всички общини и училища, за да изяснят има ли някъде деца на бежанци, които желаят да учат в българско училище, каза  Донка Стоянова, изпълняваща длъжността  началник.

В Нова Загора още три деца на сирийски бежанци от едно семейство са тръгнали на училище. Децата са на възраст първи, втори и трети клас и са записани в Начално училище „Любен Кравелов. Това съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Бисерка Василева. 

От инспектората са поискали информация от бежанския център в новозагорското село Баня за децата в училищна възраст, които трябва да посещават  училище. До момента нямаме подадена информация от директора на центъра, съобщи Василева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов