Избрани Новини

Апелативен съд – Бургас потвърди мярка за неотклонение домашен арест на четири лица, разследвани за наркотици

Крими

13-09-2014, 15:00

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

 Апелативен съд – Бургас потвърди определението на Окръжен съд – Бургас, с което е наложена мярка за неотклонение домашен арест на четири лица, разследвани за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Делото във виззивния съд е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас и жалби на трима обвиняеми.

Гочо Гочев, Ростислав Бонев и Христо Симеонов молят Апелативен съд – Бургас да измени в по-лека взетата им мярка за неотклонение.

Държавното обвинение пледира на тях и на Ивелина Иванова да бъде постановена мярка за неотклонение задържане под стража. Прокурорът представи днес изготвена в досъдебното производство физико-химична експертиза.

Пресцентърът уточнява, че Гочев е привлечен като обвиняем за това, че на 06.09.2014 г., на територията на курортен комплекс „Слънчев  бряг“ без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по него е придобил по неустановен начин и държал в себе си и в обитавана от него хотелска стая, високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Бонев е разследван за това, че на 06.09.2014 г., в „Слънчев бряг“ и в с. Кошарица, област Бургас  е придобил по неустановен начин и държал в себе си и в лек автомобил, високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Иванова е привлечена като обвиняема за това, че на същата дата в „Слънчев бряг“ придобила по неустановен начин и държала в себе си, високорискови наркотични вещества цел разпространение.

Симеонов е разследван за това, че на 06.09.2014г., в къща в с. Кошарица в нарушение на установените правила без надлежно разрешително отглеждал седем броя растения канабис в саксии. Той е привлечен като обвиняем също за това, че на същата дата в къща в с. Кошарица в условията на реална съвкупност с горното, без надлежно разрешително държал суха тревна маса листа от канабис.

Апелативен съд – Бургас след като се запозна с материалите, събрани от разследването и в съдебните производства по вземане на мерките за неотклонение на обвиняемите,  и изслуша доводите на страните, прецени протеста на прокурора и жалбите на защитниците като неоснователни.

Апелативният съд установи, че четиримата са привлечени да отговарят за тежки престъпления, които се наказват с лишаване от свобода. Възввината инстанция намира за правилни и обосновани изводите на Окръжен съд – Бургас, че от представените доказателства може да се направи обосновано предположение за авторство на обвиняемите на вменените им деяния. Апелативният съд споделя извода на първоинстанционния съд, че не е налице реална опасност те да се укрия или да извършат престъпления, свързани с осуетяване възможността за събиране на доказателства по обвинението и затрудняване на разследването. Правилна е преценката на Окръжен съд – Бургас, че наличието на предходни условни осъждания на Иванова и Симеонов  не могат да обосноват налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Същото важи с още по-голяма сила за Гочев и Бонев, които не са осъждани към момента.

Апелативен съд – Бургас коментира като неоснователни възраженията на защитата за незаконосъобразност на наложената мярка за неотклонение, тъй като в мотивите си първоинстанционният съд подробно е анализирал доказателствата, от които се установява конкретното участие на всеки задържан. Въззивният съд посочва, че разследването е в начална фаза и на този етап липсва основание да се наложат по-леки мерки за неотклонение на обвиняемите.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

 




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов