Избрани Новини

Средно 500 лв.в Кюстендил за учебници и облекло

Толкова трябва да се бръкне родител за учебници, помагала, дрехи

И тази година кюстендилските ученици още месец преди 15 септември започнаха масово да купуват учебници втора ръка от борсата в Кюстендил. Тя се намира в една от големите книжарници в областния град и дава възможност на децата да улеснят своите родители и да заменят излезлите им от употреба учебници.

Най-голям проблем обаче се оказват помагалата и материалите по чужди езици. Един учебник за 9-и клас излиза 30 лв. и той не може да бъде закупен втора ръка, тъй като е ново издание. Обикновено по чуждите езици е необходимо и помагало или учебна тетрадка, за която родителите ще трябва да се бръкнат минимум още 20 лв.

„Купих на детето си от борсата учебник по история за 7.50 лв. Реалната му цена е 12 лв. Сметнете колко се спестява, а имайте предвид, че това е само за една година. После оставяме този и купуваме нов. Сега дъщеря ми е 9-и клас и почти сме се снабдили с необходимите пособия“, коментира 36-годишната Петя Иванова от Кюстендил.

Повечето родители са доволни от т. нар. борса, защото ако един комплект учебници струва 70 лв., втора ръка те ще са не повече от 40 лв. За сметка на това обаче следва и великото пазаруване на тетрадки и дрехи за първия учебен ден.

Репортерска проверка установи, че за да бъде подготвен изцяло ученик в по-горен клас за първия учебен ден са необходими около 500 лв. Това включва учебници, тетрадки, дрехи, обувки и униформи.

В голяма част от учебните заведения са въведени задължителни облекла за децата. Така например в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ възпитаниците трябва да посещават празниците на учебното заведение с черен панталон, бяла риза и специална вратовръзка, която е с логото на школото, съобщава infomreja.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)