Избрани Новини

Президентът открива учебната година в Математическата гимназия в Благоевград

Самият той е завършил там преди 32 години

Президентът Росен Плевнелиев ще открие новата учебна година на 15 септември в Природо-математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, училището, което самият той е завършил преди 32 години. Заради визитата ръководството и целият екип на елитната гимназия са под пара, уточнен е подробно по минути сценарият за празничния ден, а президентът бил впечатлен от традицията, запечатана на много фотоси в сайта на школото - "зайците" да се посрещат от каки и батковци с питки, мед и сол, пише в. „Струма“.

"Няма да пропуснем обичая си и ще започнем учебната година с водосвет", разкри директорът на ПМГ д-р Татяна Ядкова. Не е изключено ритуалът да се отслужи от Неврокопския митрополит Серафим, въпреки че засега ангажиментът е поет от отец Андон Шавулев и отец Петър Стефанов. Единствената молба на президента Плевнелиев била, ако е възможно, да се срещне с някои от учителите си, преподавали му преди повече от 30 години. На тържеството са обещали да дойдат класната му Минка Пендева, която преподавала немски, Зоя Ангелова, Мария Причкапова, майката на държавния глава - математичката Славка Плевнелиева, също потвърдила, че ще е на церемонията.

В края на седмицата от охраната на президента планират да проверят сградата и целия район около училището, тържеството ще се проведе по традиция на двора и ще започне в 10:30 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)