Избрани Новини

Комисия провери чудото с иконата в Пазарджик, не пуска миро

Животът

11-09-2014, 09:57

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чудо с икона в Пазарджик: Миро потече от ръцете на Исус Христос!

Митрополит Николай направи специална инспекция в храм "Успение Богородично"

Днес бе извършена прецизна проверка и анализ на "мироточеното" на иконата Исус Христос Пантократор в храм "Св. Богородица" в Пазарджик, съобщават от Пловдивска митрополия. Комисията бе ръководена лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Тя установи, становено, че иконата на Спасителя Христос намираща се на иконостаса на северния олтар в храма не мироточи, и засъхналата по нея течност не е свето миро.

По този повод Пловдивската митрополия излезе със специално обръщение.

В отговор на повишения обществен интерес към събитията в храм "Св. Богородица" в град Пазарджик от последните дни, информираме обществеността:

Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления,  като мироточене не свети мощи и на свещените изображение- икони. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието "чудо" или "мироточива икона", са трансцедентни процеси, непонятни за науката, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля.

Да, чудеса има. Мироточиви икони има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.

Същевременно с понятието "чудо" или "мироточене" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като "миро потече от икона", без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно- каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)