Избрани Новини

Глоба за блока, ако не оправи дефект на асансьора

Новините

10-09-2014, 05:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От проверени 925 асансьора в цялата страна 213 са били с неизправности

Асансьорът ще се спира, ако поддържащата или надзорната фирма разпореди смяна на част. При отказ на блока тя да бъде сменена, ще има от 200 до 500 лв. глоба за домоуправителя. Това са част от промените в наредба, които предлага Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Всекидневие е да не се зачитат предписанията на фирмите, каза шефът на агенцията Стефан Цанков.

Той уточни, че от проверени 925 асансьора в цялата страна 213 са били с неизправности и са спрени. Това показва, че е опасен. Масираните проверки на 16 екипа инспектори продължават. Парадоксално е, че агенцията не знае колко точно асансьора има в държавата, предполага се, че са към 120 000.

Проверките започнаха, след като на 19 август асансьорът в блок 115 на бул. “Цариградско шосе” падна и уби Цветелина Радулчева - служителка на министерството на транспорта, която сутринта отивала на работа, и рани друга жена. (Разказа на оцелялата виж долу - бел. ред.). В асансьор в сграда, в която има служби на фонд “Земеделие” в София, проверяващите открили скъсани нишки във въжето. Имало проблем и с клиновете, които трябва да спрат падането на кабината. В същото време там целодневно стоял служител на поддържащата асансьорите фирма. В Кърджали пък констатирали няколко случая също на негодни клиновидни спирачни механизми. Имало и неработещи устройства срещу претоварване. В друг град нелицензирана фирма се грижела за подемните устройства - в нея работели майка, баща и син.

Шефът на метрологията показа ревизионен дневник, който е с печат на агенцията и с подписите на двама инспектори. Книгата е купена на черно срещу 100 лв. и шише ракия. Той чака тези дни да му донесат още напазарувани контролни книги.

800 000 лв. влага агенцията за лаптопи и регистър, в който да се отбелязват проверките. Ще се въвежда и лимит на асансьорите, за които отговаря техник, в момента имало случаи на един човек да преглежда 2000. При инспекция на асансьор за 1,30 ч означавало, че служител на фирма трябва да надзирава не повече от 160.

Вече са ясни причините за падането на асансьора убиец на “Цариградско шосе”, каза Цанков. Той изброи куп технически нарушения. Въжето се е прокъсало, но това не е станало за 10 дни. Основният проблем е свързан с монтираната втора шайба, която била 3,5 пъти по-малка от минимално разрешеното, което е предпоставка за скъсване на въжето.

Единият от клиновите механизми не е сработил и вторият, който се е задействал, да удържи кабината. Последната проверка на асансьора е от 20 юни и до инцидента на 19 август той не е проверяван, въпреки че по закон това трябва да се извършва на всеки 10 дни.

Фирмата, която е осъществявала техническия надзор, имала 15 акта. С протокол от 23 юни 2013 г. се предлага отнемане на лиценза ѝ. Незнайно защо, действия не са предприети, казва Цанков.

По думите му към момента на прегледа на пропадналия асансьор фирмата е нямала лиценз и права да извършва надзор. Днес докладът от анализа ще бъде предаден в Софийска градска прокуратура. Оцелялата Мария: Другата жена издъхна върху лявата ми страна. Оцелялата при зловещия инцидент на 19 август Мария Ваклинова разказа пред Нова тв, за ужаса в асансьорната шахта. До идването на Бърза помощ втората жена - Цветелина Радунчева, е издъхнала върху тялото на падналата Мария. Във фаталната сутрин Мария тръгнала на работа. Запознава се със съседката си в асаньора. Секунди по-късно това ще се окаже първата им и единствена среща. Влязохме, затворихме вратата на асансьора и натиснахме копчето. Той тръгна, но мина само през нашия етаж и ... започна да пада. Сетих се, че трябва да клекна. Опитах да я накарам да клекне, но тя се беше паникьосала, успя да каже само: “Леле, какво става.” В това време асансьорът се блъскаше в стените, хвърчаха трески и падна с гръм и трясък. Поех си въздух, на третия път успях и започнах да викам”, разказва Мария Ваклинова.

Първи чуват съседите. Мария губи представа за време, а по-късно и съзнание. Бори се за всеки дъх.

“Всичко си спомням до скенера. Не можеха да отворят вратата, рязаха я с резачка, след това с флекс отрязаха решетката и първо извадиха нея, защото тя беше паднала върху лявата ми страна. Извадиха ме и мен, помня и линейката, даже как ми отрязаха дрехите помня, всичко помня до скенера”, обяснява още Мария.

“Беше докарана с много травми. В доста неприятно, ненормално състояние постъпи при нас в болницата - с контузия на мозъка, разкъсвания на далака, което наложи оперативно премахване, зашиване на черния дроб и импланти в гръбнака. Тя имаше и контузия на бял дроб. Но вече сме спокойни, че бъдещият живот ще бъде добре за нея”, обяснява д-р Петър Марков - завеждащ КАИЛ в УМБАЛ “Света Анна”.

С идването в съзнание връхлитат и мислите. Съжалявам за тази жена, че не е оживяла, бях я хванала за ръката, всъщност ние се возехме, аз бях с лице към решетката, а тя към таблото отляво. Така сме седели, исках да ѝ кажа “клекнете”, не знам дали съм успяла. Но аз успях да клекна”, спомня си Мария Ваклинова.Секунди безумие, смърт и болка. А завръщ ането от ръба и осъзнаването в болницата започва с категоричното:

“Много е хубаво да се живее. Благодаря и на този ангел, който ме е пазил, и на лекарите, които са ме събрали, на приятелите, които всеки ден са отвън и които са взели решение, че не трябва да съм инвалид и че трябва да се случи това, което трябва да се случи. Няма да съм инвалид, надявам се да няма никакви усложнения. Човек се научава да ходи и с патерици”, категорична е Мария Ваклинова.

А как се преодолява споменът за асаньора ковчег? По чиста случайност в него не са се намирали децата на Мария.“Първите дни, като си затворех очите, винаги падах

Пия някакви хапчета, защото, за да не рева, защото аз много се вълнувам и така - окей е, но първите дни беше страшно и сестрите в реанимация помнят как първите дни съм викала, че е страшно и съм викала да ме извадят”, обяснява тя.

“Аз по принцип не се страхувам досега от асансьори, защото си мисля, че хората са измислили техниката, за да им служи. Всеки можеше да е на моето място, има деца. Имаше една лепенка в асансьора, на която пишеше, че 2012 г. е правена последна профилактика- черта след 2015 г. Тя е до таблото и си викам: “Толкова време как ще изкара този асансьор без профилактика. Не може така. Щом нещо трябва да служи на човека, то трябва да му служи полезно”, разказва Мария Ваклинова.

Адвокати вече помагат на Мария за изясняването на причините за инцидента. Приятелите ѝ организираха кампания - мисията “Мария” за набирането на средства за рехабилитацията ѝ.

“Ще трябва да започна да мърдам като теб, като всички останали, аз го искам. Ще има рехабилитация, самичка няма как да се справя. Мисля си, че не съм се срещнала със смъртта си този път. Не знам какво разказват хората, но аз съм си била жива, не знам какво съм си мислила, да не те стига това, което си мислят майките, за себе си никога не съм се притеснявала. Няколко седмици преди да падне проклетият асансьор, малкият ми син ме попита: Мамо, ако стане нещо с теб? Какво ще правим?”

Аз знам, че се страхува да не ми се случи нещо и аз винаги успокоявам - аз ще живея до 80 години, и докато чаках тези хора да ме извадят, си казвах: “Нищо няма да ми се случи, обещала съм на Калоян нищо да не ми се случи.”



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов