Избрани Новини

Млади и силни мъже патрулират в земеделските масиви в Гоцеделчевско

За да спасят поне отчасти продукцията си, по-младите и силни мъже в Гоцеделчевско започват да сформират патрули за денонощен обход на земеделските масиви.

На стопаните от Баничан не за първи път им се налага да се справят сами с крадците. Миналата година най-търсен бил найлонът за покриване на тютюна. Крадците го сваляли минути след поставянето му.

„Тук се сформира една група от такива млади момчета яки в селото, хванаха ги крадците и така реши се проблемът и спряха кражбите”, разказа земеделецът Карамфил Славчев, цитиран от bTV.

Сега на ред са корнишоните, с които са засадени повече от 2000 декара.

„Защото апашите са много, с коли, с бусове, даже до колкото знам има група от Баничан, която ги информира кога има хора по полето и не действат. В момента, в който групата каже, че е чисто, идват с цели бусове по полето и събират всичко”, каза Татяна Караджова.

Загубите за местните са големи. А тук разчитат единствено на продукцията от ниви и градини.

Апашите влизат в лехите по обед или през нощта, въпреки че района се обхожда от 6- ма екополицаи и горски служители. Затова хората се придържат към максимата „Помогни си сам”.

„Всеки си събира групичката, един от 8 до 12, другия от 12 до 4, кой когато може и обикалят. Един ден да не се иде на нивата да се пази и край, краставицата е обрана”, категорична е Татяна.

Задържани за кражбите няма, а в селото започват да набират желаещи да се включат в доброволчески патрули, които да обикалят полето денонощно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов