Избрани Новини

Митрополит Серафим поде акция за възстановяване на занемарени храмове в Пиринско

Духовният водач на християните не спира да обикаля населените места и да търси забравени и порутени места за поклонение и молитва

Новият Неврокопски митрополит Серафим поде акция за възстановяване на занемарени и разрушени във времето православни храмове в Пиринския край. Духовният водач на християните не спира да обикаля населените места и да търси забравени и порутени места за поклонение и молитва. Това негово начинание е свързано и с харчене на сериозни финансови средства. Затова търси съдействие и от миряни, които имат възможност да помогнат. „За мен това е мисия, каквато отговаря на всеки свещеник. Не може с лека ръка да оставим да се рушат гнезда на вярата и на православието. Длъжни сме да ги спасим от разрухата, да ги възстановим в истинския им блясък и в тях отново да се молят миряни и да се палят свещи", каза Неврокопският митрополит Серафим, цитиран от "Стандарт". Той непрекъснато инспектира как върви работата по строежа на тези храмове. В момента са пред завършване 3 такива църкви в Пиринския край. Уникална е светата обител в най-малкия ни град Мелник – „Света Параскева". Тя е била напълно разрушена. Има данни, че е вдигната още през 6 век по времето на император Юстиниан I Велики. „Аз смятам, че е някъде от 10-11 век след Христа. Няма друг такъв храм. Помагат ни и двама бизнесмени в благородното начинание", твърди Серафим.

Църквата „Свети Димитър" в Белица пък е над 4 века. Само допреди две години се намирала в трагично състояние. Светата обител се ползвала като склад, в който се хвърляли всякакви боклуци и непотребни неща. Разрушеният доскоро вековен храм в Добринище също ще посреща миряни. Църквата „Света Богородица" е осветена през далечната 1684 година. През годините обаче е занемарена и постройката се срутила. Местните жители и свещениците в планинския град с помощта на митрополит Серафим решили да ремонтират уникалния храм. „До края на този месец църквата ще бъде осветена от владиката", разкри кметът на Добринище Китан Галчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов