Избрани Новини

Засилено полицейско присъствие около училищата до 30 октомври

В час на класа инспектори ще изнасят лекции на децата във връзка с тяхната безопасност

Традиционно преди началото и по време на откриването на новата учебна година, с цел гарантиране сигурността на учениците, от полицията преприемат превантивни мерки. Ще бъдат изградени постове около учебните заведения в пикови часове, когато децата отиват и си тръгват от училище, информира началникът на Пътна полиция Велико Търново, главен инспектор Николай Иванов днес на брифинг в Областната дирекция на МВР Велико Търново. Засиленото полицейско присъствие ще продължи от 15 септември до 30 октомви, каза още той.  Иванов не пропусна да спомене и някои препоръки към децата и техните родители във връзка с безпосността на малчуганите по улиците. Началникът на Пътна полиция Велико Търново съветва родителите да закачат светлоотразителни предмети на раниците на децата, тъй като в по-късия есенен ден се смрачава по-рано. Той апелира към майките и бащите да припомнят на децата правилата за движение на пешеходци. „Децата да пресичат само по пешеходните пътеки, да не минават между паркирани автомобили или пред и зад автобус“-допълва още той.

Според статистика за миналата година 21 деца са пострадали при пътно-транспортни произшествия, като 10 от тях – като пътници. 1 дете е починало. Запазва се броят на пострадалите малчугани пешеходци.

Във връзка опазване здравето и живота на децата са направени 190 проверки на учебни заведения в областта, заяви старши инспектор Йосиф Павлов от сектор „Охрана на обществения ред“ към Областна дирекция МВР Велико Търново. При тях са установени 304 пропуски. Сред най-честите нарушения са във връзка с физическата охрана, слабости в пропусквателния режим, състоянието на оградите и осветлението. За първа година е установен пропуск по отношения на маркировката.  По тази причина полицейските служители сигнализират за това в проблемните общини. Във  връзка с липсата на „зебрите“ до края на седмицата ще бъде възстановена маркировката на пешеходните пътеки пред всички училища във Велико Търново. По разпореждане на кметът Даниел Панов нарочна комисия е направила подролбен оглед на състоянието на пешеходните пътеки пред училища и детски заведения. При благоприятни метеорологични условия до края на тази седмица ще бъдат предприети необходимите мерки и ще бъдат възстановени маркировките на всички пешеходни пътеки пред училища и детски заведения, които са с нарушена цялост.За откриването на новата учебна година пешеходните пътеки пред всички училища във Велико Търново ще бъдат възстановени.

От няколко години функционира програма на полицията в училищата. През юли 2014 година е разработен план за актуализацията й от министъра на образованието и министъра на вътрешните работи. Тя ще продължи да се реализира чрез изнасянето на лекции-беседи в учебните заведения, заяви инспектор Благомира Дечева от сектор Противодействие на криминалната престъпност при непълнолетни и малолетни лица. Тази години ще се акцентира върху темите: употреба и разпространение на наркотици, наказателна отговорност, най-често срещани престъпления, пътна безопасност и други. Инспекторите ще запознават учениците с тези теми по време на часовете на класния ръководител. Приоритет ще бъдат осмокласници и деветокласници. Миналата година са изнасени около 400 лекции. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)