Избрани Новини

Правителството отпуска 9 800 лева за преместването на паметника на цар Самуил в Кресна

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 9800 лева

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 9800 лв. за бюджета на община Кресна за тази година 2014 г. Това стана на заседанието днес.

Средствата са за преместването на паметника на цар Самуил, който се намира на входа на закритото военно поделение в Кресна, в центъра на града. Инициативата е на общината във връзка с отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския владетел. През февруари тази сума беше предоставена на Министерството на отбраната за осъществяване на преместването. Ведомството обаче не е собственик нито на паметника, нито на терена на бъдещия мемориален парк, поради което средствата се дават директно на общината. Тържествата ще са не само в общинския център, но и в няколко от съседните селища. Най-важното за кметството е да премести и монтира паметника на цар Самуил в централната част на града, в градинката край главен път Е-79, за да се вижда от всички, които пътуват към и от Гърция.

„Радваме се за това решение, тъй като чакахме месеци наред да ни преведат 9800 лева, за да свършим тази работа. Ще ни трябва технологично време за монтирането на паметника. Необходимо е да се направи постамент. Ще се справим", коментираха от кметството, цитирани от "Стандарт". Мраморният монумент в Кресна е измайсторен от петричанин, който служил като войник в поделението в града. Работил по заръка на своите началници в армията. Каменоделецът измайсторил българския цар в цял ръст, с меч, колан, ризница и наметало. „Най-важното е, че сме запазили този паметник за бъдните поколения, твърдят местни жители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов