Избрани Новини

В „Стоп кадър”! Художници запечатват античност, религия и непокътната природа

Дванадесетте художници от третото издание на пленера по живопис „Стоп кадър” търсят вдъхновение в древни гледки и непокътната природа, преплетена с традиция. Общинското ръководство на Благоевград организира за тях специален тур, на който те се запознаха с културно-историческите забележителности на района.
Обиколката на живописците започна с посещение на късноантичната сграда в село Дренково, където в ролята на гид влезе Юлия Божинова от Регионален исторически музей. Художниците останаха впечатлени от уникалната крепост, която се е съхранила в продължение на хилядолетия. Някои от творците изразиха желание да пресъздадат крепостта и ландшафта около нея в бъдещите си творби. Всички се обединиха около мнението, че мястото е уникална симбиоза между култура, история и природа.
Художниците скицираха пейзажа край язовир „Стойковци“ в землището на село Логодаж, след което разгледаха православния храм „Св. Архангел Михаил“ в селото. Той датира от средата на 19 век. Богатото на исторически събития място предложи вдъхновяваща атмосфера за творците, много от които дори пресъздадоха първите си скици на местността.
Пленерът „Стоп кадър” е продължение на инициативата „С течение на времето” и акцията „Реката” и ще продължи до 6 септември. На 11 ноември 2014 г. пък предстои поредната изложба „11:11”, която е част от съвременното концептуално изкуство. Инициативата е част от кандидатурата на София, Благоевград, Кюстендил и Перник за „Европейска столица на културата” 2019. На 5-ти септември европейско жури ще определи кой ще бъде българският град, който ще се бори за „Европейска столица на културата” 2019.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)