324 животни в Югозападна България са починали от "син език"

324 животни в Благоевградска област са починали от болестта "син език"

Най-много са болните и загиналите животни в Гоцеделчевски регион, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните, цитирани от "Труд". Близо 100 от умрелите са от община Сатовча, като доказано след кръвни изследвания е наличието на болестта в селата Сатовча, Долен и Осина. Една част от животните, които са отглеждани в кошари в планината, са загробени. Другите пък са извозени с екарисажна кола.

"Към момента разпространението на болестта е овладяно. Животновъдните обекти, торищата и местата за водопой се обработват с инсектициди срещу преносителите куликоиди - кръвосмучещи насекоми, които пренасят заразата", обясни общинският кмет Арбен Мименов.

За да получат компенсации стопаните, които са загубили животни, трябва да се направи протокол от държавния ветеринарен лекар в присъствие на представител на общината и собственика на стадото. С този протокол се удостоверява, че животното е починало от болестта "син език" и с него се кандидатства за обезщетение, допълни кметът.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия