Избрани Новини

Протест на миньорите от "Бобов дол"

Миньорите от "Бобов дол" на протест за заплати, страхуват се от уволнения

Миньорите от „Бобов дол” за пореден път излезнаха на протест за заплати. Техният протест започна още в петък, когато част от тях отказаха да се качат на земята и забавиха влизането на следващата смята, съобщи trud.

Работниците не са получавали заплати от около месец и половина. Основната причина за недоволството им обаче е забраната на Министерството на околната среда и водите да функционира втори блок на ТЕЦ „Бобов дол”.

Миньорите се оплакват от забавяне в заплащането на заплатите. По думите на една от жените, които работят в ТЕЦ „Бобов дол”, възнаграждението й възлиза на 420 лв., което след удръжките за осигуровки и данък слиза на 380 лв. Миньорите пък се осигуряват на 550 лв.

Работата в мината може да намалее двойно заради спирането на втори блок на ТЕЦ-а. Миньорите обаче се опасяват, че това ще доведе и до съкращаване на хора.

„Явно трябва да се отиде в София и да се стачкува по-масивно. Дано ни се обърне внимание. Така не става”, категоричен бе един от протестиращите миньори. „В началото на годината предприехме мерки за повишаване капацитета на сероочистващата инсталация. В резултат на това през април подадохме заявление в МОСВ за ново комплексно разрешително, което позволява едновременната работа на енергиен котел 1 и 2 с една сероочистка”, обясни Емил Христов – главен енергетик в мината. „Става въпрос за чисто икономическо и социално напрежение, което се формира в целия регион”, обясни Красимир Чаврагански – управител на въгледобив „Бобов дол”. Той обясни, че в петък получил по факса писмо, с което ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” го уведомява, че от 1-ви септември поради ограничение на работата добива ще спадне с 50%.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов