Избрани Новини

Национален фестивал събира най-добрите народни инструменталисти в Каблешково

Каблешково ще бъде домакин на Първия Национален Фестивал за народни инструменталисти „Да излееш душата си с музика“. Музикалният форум ще се проведе на 27 септември и е организиран от НЧ „Атанас Манчев-1920“, с подкрепата на община Поморие и кметство Каблешково. Началото е в 10,00 часа на открита сцена в градския парк. /При лоши атмосферни условия ще се проведе в зрителнатазалана НЧ”Атанас Манчев-1920г.”/
Първото издание на фестивала е в памет на инструменталната легенда на българския фолклор- акордионистът Петко Дачев.
Целта на организаторите е той да се превърне в ежегоден празник на уникалните, неповторими и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции и преставителен форум на народни инструменталисти и оркестри. Целта е чрез фестивала да сеоткрият и подкрепят млади дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, както и да мотивира младите изпълнители и творци към съхраняване и развитие на фолклорните традиции.
Фестивалът е с конкурсен характер. В него могат да участват иднивидуални инструменталисти и оркестри, изпълняващи български фолклор от всички фолклорни области на България, които отговарят на условията, посочени в регламента.

Категории:

ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

В тази категория влизат индивидуални изпълнители /мъже и жени/, разделени в четири възрастови групи:
ПЪРВА ГРУПА –до 14 годишна възраст
ВТОРА ГРУПА – от 15 до 18 годишна възраст
ТРЕТА ГРУПА – от 19 до 25 годишна възраст
ЧЕТВЪРТА ГРУПА – над 25 годишна възраст

ФОЛКЛОРНИ ОРКЕСТРИ
ПЪРВА ГРУПА – до 18 годишна възраст
ВТОРА ГРУПА – над 18 годишна възраст

По регламент индивидуалните изпълнители ще представят две мелодии -бавна и бърза в рамките до 6 мин. Музикалните изпълнения на фолклорните състави също ще бъдат две в рамките до 8мин.
Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, което включва утвърдени специалисти в областта на българския музикален фолклор. Всички изпълнители ще получат Грамота за участие .
Отличените индивидуални изпълнители и фолклорни оркестри във всякавъзрастова група ще бъдат възнаградени с грамоти, плакет и парична награда. По своя преценка, журито може да учреди и присъди допълнителни награди.
Фестивалният ден ще завърши с концерт на гости изпълнители и наградените участници.
Заявки за участие се приематдо 20.09.2014 г. по образец, изпратен на електронната поща – chitalishte_kableshkovo@abv.bg
Или по пощата на адрес: НЧ”Атанас Манчев-1920г.”
Ул.”Климент Охридски „ № 5
Гр. Каблешково п.к. 8210
Община Поморие ОбластБургас

Във фейсбукстраницата на читалището /Читалище”Атанас Манчев”/ще бъде публикуван списък с предварително установения ред за участие до 25.09.2014г.
Всички разходи за транспорт и дневни са за сметка на участниците. Такса за участие не се изисква .



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов