Избрани Новини

Обмислят глоби за неплатени здравни вноски

Според здравния министър трябва да се вземат спешни мерки

Идеята да се въведат глоби за хората, които не си плащат здравните вноски отново е на масата. Според министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, това е една от крачките, които ще спасят системата.

В последния си отчет миналата година от „Пирогов" обявиха, че броят на неосигурените пациенти се е увеличил двойно. Всеки от тях струва на спешния институт между 1000 и 2000 лева. Загубите само на тази болница за година са над 1 млн. лева. Оттук и идеята на министъра - по-строги санкции за хората, които не плащат, и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец.

От три години Йордан Велев е с неплатени здравни осигуровки, разказва Нова телевизия. Мечтае да намери работа. Най-вече, за да отиде на зъболекар. Хората като Йордан са около 400 000. И ако той няма с какво да плати здравната вноска, близо четвърт милион са тези които могат, но не искат да си плащат. Затова според здравния министър се налагат спешни мерки.

Според министъра крайно време е държавата да плаща повече за хората, които осигурява - децата, студентите, хората на социални помощи, затворниците, бежанците. Плаща за тях обаче здравна вноска от 4%, а не 8% - както всички работещи. По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева. Идеята се подкрепя и от пациентските организации.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов