Избрани Новини

Плевнелиев: България ще получи силен ресор и достойно представителство в EК

Ще търсим консенсус, имаме достойна кандидатура, другите също са такива, заяви президентът

България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет днес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„През последните няколко месеца свършихме много работа - българската външна политика, както и всички институции положиха немалко усилия и се радвам, че вдигнахме толкова високо летвата, че днес г-жа Георгиева е една от трите кандидатури за Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност“, заяви президентът и допълни, че само по себе си това е огромен успех.

“Днес ще търсим консенсус, имаме достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно за страната ни да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, и съм убеден, че дебатите тази вечер, както и в следващите дни ще доведат до голям успех за България“, посочи още държаният глава.

„Като президент, който съзнава колко е важно в труден момент за Европа да бъдем единни и да имаме силен глас, идвам със силна кандидатура, но и с нагласата за постигане на европейски консенсус по важните теми за следващата Европейска комисия - за това тя да бъде добре конструирана и да се полза с голямо политическо доверие“, заяви Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия президентът посочи, че Съюзът трябва да покаже решителност, за да не се допуска по-нататъшна ескалация на конфликта между Руската федерация и Украйна. „Украинската криза безспорно е най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война“, посочи президентът. Той заяви, че трябва да се търси политическо решение на конфликта.
„В този момент сме длъжни да покажем решителност, да имаме ясна и категорична позиция. Действията на Русия са неприемливи, трябва да направим така, че да върнем Руската Федерация на масата на преговорите“, каза президентът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)