Избрани Новини

Бирата е по-полезна от ябълката

Умерената консумация ни прави по-здрави

Освен свежест в летните горещини, бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Това сочат данни от ново изследване на качествата на пивото.

От предишни проучвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци - диня, пъпеш, ябълки, моркови.

Актуалното изследване илюстрира, че бирата е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. Пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите.

Глутатион е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C,той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)