Избрани Новини

Ще стане ли Мелник отново Малкия Йерусалим както някога?

Мелничани възстановяват храма "Света Параскева"

Жителите на най- малкия ни град Мелник искат да върнат старата му слава на религиозен център в Пиринско. Местните хора възстановяват стари църкви, които да станат действащи. В момента завършва работата по 15-вековния храм "Света Параскева".

„Правим го с одобрението и помощта на Неврокопска митрополия. Идеята за възстановяването му е на Неврокопския митрополит Серафим. Светата обител е построена още през 6- ти век по времето на император Юстиниан I Велики", твърдят мелничани.

Владиката често проверява как вървят ремонтните дейности. Местните хора искат да се заговори пак за Мелник като за Малкия Йерусалим, както го наричали през Средновековието заради над 70-те църкви и четирита манастира. Населеното място е било духовен център, останките на Епископската базилика "Свети Никола" също се намират на едноименния хълм, в съседство с крепостта на деспот Алексий Слав.

Храмът „Света Параскева" е почти готов, остава само вътре да се измайстори иконостасът, на камбанарията вече са монтирани руски камбани. Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии на звънене, които се пускат чрез компютър. Около църквата и на самата кула има монтирани огромни каменни кръстове. Новият иконостас е изписан в Охрид. "Храмът е 64 квадратни метра. Надяваме се, че тази година ще бъде отворен за миряни и вътре ще се палят свещи и хората ще се молят за здраве и благоденствие", твърдят жители на Мелник, съобщи standartnews.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)