Избрани Новини

Росен Плевнелиев: Турция е стратегически партньор за България

Той посочи и възможността България да изнася ток

Турция е изключително важна за нас, защото имаме стратегическата цел да диверсифицираме енергийните доставки, коментира президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Държавният глава е в Анкара за официалната церемония по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Турция.

Президентът Плевнелиев посочи, че на 20 и 21 септември заедно с новоизбрания турски президент, президентите на Гърция, Азербайджан, Албания и на други държави ще бъде в Баку за първата копка на Трансадриатическия тръбопровод. Той припомни, че вече имаме сключен меморандум, за да можем чрез газовата връзка България - Гърция да купуваме газ. Плевнелиев допълни, че страната ни може да купува през Турция не само азербайджански газ, но и в бъдеще ирански, а също и от Катар и от други доставчици.

Президентът посочи и възможността България да изнася ток и подчерта, че можем да бъдем добър партньор и доставчик за турската страна, която е голям пазар.

Освен енергетиката президентът отбеляза и възможностите за сътрудничество с Турция в областта на търговията, инфраструктурните проекти, туризма, логистиката и транспортните услуги.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов