Бивш министър разрешава незаконен лифт в Пирин

Ще има ли нов лифт в Пирин?

Бивш министър е разрешил изграждането на незаконен лифт в Пирин. Бившият министър на околната среда Станислав Анастасов (ДПС) е подписал документ, който позволява на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин.
Това обявиха от Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, цитирана от Дир.бг.

Според еколозите решението дава сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско.

Александър Дунчев от организацията Световен фонд за дивата природа обясни пред БНР:

„Този лифт, като много други съоръжения, изградени през 80-те години, е бил разрешен без вечни права. Офшорната компания, закупила лифта като скрап, като старо желязо, което все още функционира. Разбира се, единственият начин да остане там и на негово място да бъде построен, е при разрешаването на новото съоръжение държавата да учреди някакво вечно право за новото съоръжение“.

По думите му на практика се признава едно несъществуващо право на строеж върху националния парк в полза на офшорната компания, като това е завоалирано документално. Разследване на екозолите установило, че това е било също неправомерно.

„Тъй като територията, която така или иначе вече е предоставена чрез концесия, а пък лифтът е нямал вечни права и право на строеж до настоящия момент, с този акт всъщност се узаконява един незаконен лифт и неговата подмяна с още по-голямо съоръжение“, поясни Дунчев.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия