Избрани Новини

Болести, пренасяни от насекоми

Лятото е сезонът на ужилванията и ухапванията от насекоми, понякога последвани от редица неприятни заболявания. Ето какви и как да се предпазите от заразите, пренасяни от насекоми.

Най-чести са ухапванията от комари, които крият риск от малария. Заболяването е силно заразно и протича с висока температура, треска и изпотяване. Комарите са преносители и на редица други вирусни и инфекциочни заболявания като енцефалит, жълта треска, тропическа треска, Денга,  Чикунгуня и др. 

Опасни за здравето на човек са също характерните за летния сезон ухапвания от кърлежи. Те крият риск от заразяване с лаймска болест, придружена с мускулни болки, подуване на лимфните възли, главоболие и др. Ухапването от кърлеж може да ви зарази и с енцефалит, тиф, хеморагична треска и др.

Ухапването от пясъчна муха пък може да ви разболее от треска, придружена със силен сърбеж, главоболие и симптоми, характерни при грип. Добре познатите ни мухи пък могат да ни заразят с коремен тиф, туберкулоза или да ни причинят диария.

Бълхите и въшките пък са преносители на ендемичен тиф, чиито характерни симптоми са главоболие, гадене, поява на обрив по цялото тяло. Тези насекоми са преносители и на антракс, чума, туларемия и др.

Източник: rozali.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов