Избрани Новини

Президентът: Служебното правителство действа и доказа, че е надпартийно

Не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от Ваньо Танов, заяви Плевнелиев

Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено. То действа и доказа, че е надпартийно. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Служебното правителство е на България. Това е едно правителство, което има амбициите да спазва Конституцията и законите в държавата, които казват, че служебното правителство е едно нормално правителство с пълни функции, с изключение на това, че няма законодателна инициатива. Обикновено статистиката показва, че от правителството са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното правителство ще назначи не повече от няколкостотин служители. Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителството е правело”, заяви президентът Плевнелиев. „От друга страна не може да се вържат ръцете на едно правителство, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени.

Ще дам един пример, нещо което много нашумя през последните седмици – назначението на ген. Танев за шеф на митниците. Ще ви кажа, че лично аз като държавен глава не познавам друг шеф на митниците, който да е сложил рентгени на всички граници, който да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, пристанища и десетки хиляди бензиностанции и не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него. В един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен, когато митниците са неефективни, посочете ми една по-достойна кандидатура, аз с удоволствие бих я приел”, поясни Росен Плевнелиев.

Президентът апелира за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе, чрез актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов