Избрани Новини

Интригата е дали ГЕРБ и РБ ще имат 121 депутати

Очаквам национален рекорд на ДПС, но те няма да участват в централната власт, заяви проф. Михаил Константинов

Дали ГЕРБ плюс Реформаторите ще имат 121 депутати и нагоре – това е интригата. Има шанс това да стане, ако ГЕРБ отидат на максимума си от 105, а РБ вземат 16 и ето ви едно крехко, но все пак мнозинство. А като стане мнозинство, веднага ще събере около себе си и други партии", заяви професор Михаил Константинов пред News7.

Реформаторският блок обаче не може да поставя условия за коалиране на ГЕРБ от рода на искането на РБ към партията на Борисов в бъдещото правителство да няма министри, които са били на същия пост и при предишни кабинети, защото е безсмислено. "Като минат изборите, ще им дойде акъл", обясни Константинов.

Според него на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ, БСП и ДПС ще са респективно на 1, 2, и 3 място по гласове, следвани от Реформаторския блок и "България без цензура" на 4-то и 5-то място, а най-накрая ще са АБВ и "Патриотичен фронт".

Партията на Волен Сидеров "наднича на 8-о място", но няма почти никакъв шанс освен ако положението в Украйна не се влоши особено, но дори тогава всеки ще бяга от партниране с нея заради лошия й имидж.

Проф. Константинов не отхвърли възможността в парламента да влязат 8 партии, като подкрепи думите си с примери от предходните български правителства - през 1991 г. в Народното събрание е имало 3 партии, през 2005 г. - 7 партии, а през 2009 г. - 6.
Той определи възможността ГЕРБ да получат 121 места като "политически фантазии" и предположи, че реалните шансове на партията на Борисов са между 100 и 105 депутати. БСП ще получат 60 места, като ще се стремят да не паднат до 50.

„Очаквам национален рекорд на ДПС. Досега рекордът им е 38 депутати от 2009 г., сега ще е 41", прогнозира проф. Константинов, като отдаде блестящия резултат на Движението за права и свободи на мощния вот в Турция, представен от 130 секции в цялата ни южна съседка.

"ДПС и БСП обаче няма да участват в централната власт. Не защото не искат, но е неразумно да се прави правителство с официален партньор ДПС. Такова правителство ще бъде атакувано на първия ден", каза още той.
Накрая Михаил Константинов припомни възможността за създаване на кабинет на малцинството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов