Въвеждат вечерен час за първолаците

Туризъм

26-08-2014, 08:59

Снимка:

borbabg.com

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4552 първолаци в Бургаско ще прекрачат прага на училище през есента

Първокласниците да лягат не по-късно от  21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година, пише Монитор. Помагалото  е разработено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство.„Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателката на Асоци-ация „Родители" Цвета Брестничка.

35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче майки и татковци трябва да заявят желание да получат помагалото. Заявката се изпраща по мейл до Асоциация „Родители". 

При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо да ги мъкнат на гърба си. Там, където няма, пък родителите закупували или изработвали такива. Майки и татковци осигурявали и диспенсъри в класните стаи, за да не мъкнат децата им тежки бутилки с минерална вода, които качват допълнително теглото на ученическата чанта. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см Според добре известните препоръки на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така  едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг. Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата. 63 966 деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3250 паралелки. Очаква се най-много първокласници да има в София – 9989. В Пловдивска област пък първолаците ще са  6363, а в Бургас 4552 деца се очаква да тръгнат на училище.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия