Избрани Новини

Ремонтите в училищата в Благоевградско приключват до 15 септември

Новините

24-08-2014, 13:00

Снимка:

marica.bg

Автор:

blagoevgrad.utre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благоевградско училище без пари за ремонт

В ОДЗ-2 "Джани Рудари" - Гоце Делчев ремонтните дейности ще приключат на 20 септември

Всички ремонти в училищата в област Благоевград ще приключат до 15 септември, новата учебна година ще започне по график, предаде  БГНЕС.

"Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ следи ремонтните дейности в училищата в областта, за да не се стигне до спиране на учебния процес. В момента в много училища текат ремонти - в 7 СОУ Благоевград, във Вълкосел се изгражда физкултурен салон, в Слащен - подмяна на дограма и саниране на училищната сграда, същия ремонт се извършва и в Помощното училище в областния център, Професионалната гимназия по икономика в Благоевград извършва голям ремонт на общежитието, център за кариерно развитие се изгражда в земеделската гимназия в Сандански, в няколко училища се извършва ремонт на санитарните възли, в останалите училища ремонтите са малки и козметични. Според подадените справки всички ремонти ще приключат до 15 септември, за сега няма подадена информация за пречки за нормалното откриване на новата учебна година". Това каза пред БГНЕС Красимира Тодорова, временно изпълняваща длъжността директор на РИО.

Според нея единствено в ОДЗ-2 "Джани Рудари" в Гоце Делчев ремонтните дейности по саниране на сградата ще приключат на 20 септември, създадена е организация децата там да бъдат пренасочени към други градини до приключването ремонта й.

В VII СОУ "Кузман Шапкарев" от месец юли се извършва ремонт на санитарните възли. Според сключения договор с фирмата, той трябва да приключи на 5 септември. До крайния срок остават 10-на дни. 5-6 работника вдигат пушилка в училището, чиято сграда е санирана преди години. Изцяло се обновяват санитарните възли, намиращи се в източната част на IV-етажната сграда. Пред задния вход на училището са струпани купчини строителни отпадъци. Нито една от 16-те тоалетни все още не е напълно готова. Най-напред в обновяването е тази на 4-я етаж, облицована е с плочки, но все още не са поставени седалата на WC-то. По останалите има още много работа. Което навежда на мисълта, че договореният срок трудно ще бъде спазен. Просто защото остават 10 дни, половината от които почивни. Никой не вярва, че срокът ще бъде спазен, но пък строителите ще имат 10 дни за "поправителен".

В Трето ОУ в момента се извършва козметичен ремонт на директорската стая. "До 15-20 септември ще оборудваме със спортни уреди физкултурният салон", каза директорът Михаил Спасов. Салонът е голямата радост и болка на училището. Открит бе на 27 март т.г. лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Него ден Борисов обясни на строените ученици от 1 до 4 клас, че един лош чичко - премиерът Орешарски вземал кредити, които бабите, дядовците, родителите, че и те някога, ще връщат с лихвите. "Върнете ГЕРБ на власт, за да ви построим магистрала "Струма", призова пред салона Борисов. Е, на власт ги върнаха не родителите, а президентът чрез служебното правителство.

На откриването бе обявено, че салонът е построен с 1 милион лв. от субсидията на ГЕРБ. За съжаление обаче в него влязоха деца само на откриването му. По простата причина, че няма оборудване. Отгоре на всичко и покривът му протече веднага след срязаната лентичка. "На харизан кон зъбите не се броят", така философски директорът Спасов коментира ситуацията със салона пред местна медия.

"По самото оборудване на физкултурният салон на Трето ОУ инспекторатът няма отношение, необходимите средства за закупуването им директора Спасов е заявил средства по проекта за Средищните училища", каза Красимира Тодорова.

В двора на школото с топка играят ученици, които жално гледат новия неизползваем салон, дано тази учебна година влязат в него.

"Ако отпуснат някой лев, ще направим боядисване-освежаване след 1 септември", обясняват от Природо-математическата и Езиковата гимназии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов