Министерства и общини връщат 160 млн. лева от програмата за развитие на регионите

С тях ще се разплащат проекти по спрените европрограми “Околна среда” и “Регионално развитие“

Около 160 млн. лв. от публичната инвестиционна програма “Растеж и развитие на регионите” ще върнат в бюджета общини и министрества. Това предвижда проектопостановление на служебното правителство.

Фондът бе създаден в началото на годината от правителството на Пламен Орешарски, за да финансира проекти на общини и министерства, за които няма евросредства. Тогава бяха разпределени 500 млн. лв, пише 24 часа.

Едва 70 млн. лв. от отпуснатите им 289 млн. лв. са усвоили до този момент общините. Има обаче подписани договори за 230 млн. лв. Недоговорени са 60 млн. лв.

14,5 млн. лв. пък са разплатени дотук по програмата от централни ведомства. Всички са по проекти на Агенция „Пътна инфраструктура. Министерствата обаче имат сключени договори за 95,5 млн. лв. от отпуснатите 210,3 млн. лв., или недоговорени са 100 млн. лв.

Именно недоговорените средства ще бъдат върнати в бюджета според проекта, предложен от финансовия министър Румен Порожанов. Постановлението дава отсрочка на общините и министерствата да договорят и останалите средства, които са им били отпуснати до 15 септември. Правителството ще забрани и пренасочването на средства от фонда за други проекти, които първоначално не са били финансирани.

Плановете на Порожанов са 160-те милиона да бъдат прехвърлени към разплащане на проекти по спрените европрограми “Околна среда” и “Регионално развитие”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен