Избрани Новини

Кметове бягат от Родопите

Родопски села си търсят кметове за без пари, след като заради ниски заплати управниците им напускат

Двама наместници зарязаха постовете си само за последния месец, а от началото на годината са общо петима, съобщава "Труд". Кметът на Славейно Сийка Касабова стана директор на център към Софийския университет, а управникът на Левочево Ангел Хворев отиде на гурбет в Англия.

Наместниците напускат, тъй като вземат чисто към 290 лв. “Намерят ли си по-добре платена работа, бягат. Вече приемат кметуването като временна заетост, изобщо не е атрактивно”, каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Големият проблем е кой да поеме овакантените постове, тъй като селата са отдалечени и почти няма хора в трудоспособна възраст. Малкото останали хора са все възрастни и търсят наместниците за всичко. Кметовете купуват лекарства, дават правни съвети, чистят пътища и всичко, което се наложи извън правомощията им.

“Община Смолян е с най-много кметове в Южна България - 32-ама. Избираемите управници са само десет. Наместниците получават минималната работна заплата, а трябва денонощно да са на разположение. Дразнят се, че безработните, наети по социални програми, получават повече от тях”, каза и главният финансист на Смолян Венера Аръчкова с уточнението, че общината не може да направи нищо. Парите за наместниците идват като държавно делегирана дейност. Всяка година сумата намалява заради броя на населението, което се топи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)