Избрани Новини

190 мъртви животни заради "син език" в Смолянско

15 са регистрираните огнища

190 животни, най-вече овце, са умрели заради "син език" в Смолянско. Болестта продължава да обхваща все повече стада в областта. Огнищата вече са 15, с две повече от миналата седмица, посочва д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян, пише smolyanpress.net.

Най-много са огнищата в община Баните, където умрелите животни са  общо 160. В община Смолян огнищата са 4 с 22 умрели животни. Огнища има и в Златоградско и Доспатско.

Пе са потвърдени с лабораторни изследвания. Колегите работят на терен без прекъсване, не почиват събота и неделя, взимат кръвни проби и обработват терени, посочва Бозуков.

Заразата се пренася от кръвосмучещи мушици. Борбата с тях е с три препарата, с които се третират терени, прозорци и се обработват здравите животни. Овчарите обаче са песимисти, че мерките имат ефект. Всеки ден ново стадо има заразено животно.

Епидемия е, а мерките, които се вземат от държавата, определено не са достатъчни, оплака се Даниела Чакърова от чепеларското село Проглед.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов