Избрани Новини

Излезе класацията на Шанхай на най-престижните университети в света

Класацията на Шанхай, която датира от 2003, взима под внимание шест критерия

Хегемонията на американските и британски университети в класацията на Шанхай се потвърждава и тази години, съобщава Франс прес. Франция остава в топ 100 на тази класация с четири учебни заведения. Публикуваният списък на шанхайския университет Цзяотун, представляващ класация на 500-те най-добри висши училища в света, и тази година не наруши правилото: американските университети Харвард, Станфорд и MIT (Масачузетски технологически университет) са отново начело, следвани от британския Кембридж.
Китай затвърждава напредъка си, главно заради повишения брой публикации със световно значение, с 44 университета в топ 500, заставайки зад САЩ (146), които са първи, и преди Германия (39). Университетът "Пиер и Мария Кюри" е класиран на 35-о място, той е едно от четирите френски учебни заведения, влизащи в класацията.
Класацията на Шанхай, която датира от 2003, взима под внимание шест критерия, на базата на които подрежда 17 000-те висши училища, съществуващи в света. Между тях е броят на нобелисти, излезли от съответния университет, броят на най-често цитираните учени в областта, в която те работят, както и броят на публикации в научните издания "Сайънс" и "Нейчър". Тези критерии са свързани главно с научни открития и естествени науки, пренебрегвайки останалите хуманитарни и социални науки.
С цел да се конкурира с класацията на Шанхай, Европейският съюз направи през май своята първа класация, U-Multirank.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов