Избрани Новини

Интернет ни предпазва от остаряване на мозъка, показва изследване

Експертите все пак предупреждават да не прекаляваме с компютрите

Оказа се, че в края на краищата вашият смартфон изобщо не е толкова опасен за вас, твърди британското издание „Хъфингтън пост” . В действителност, употребата му дори може да ви помогне да защитите вашия мозък от влошаване на когнитивните му функции, което е неизбежно последствие от остаряването. Бразилски изследователи цитират резултатите от ново проучване, които доказват, че дигиталната грамотност може да забави стареенето на мозъка и загубата на паметта, които се засилват с възрастта.

Изследователи от Universidade do Sul de Santa Catarina анализирали резултатите на повече от 6400 британци над 50-годишна възраст като част от английско изследване, посветено на причините за остаряването на мозъка. Изводите показват, че "дигиталната грамотност увеличава когнитивния резерв и разширява капацитета на човешкия мозък". Проучването, публикувано в списанието по геронтология (Journals of Gerontology), изследва връзката между използването на интернет и проблемите с паметта. Участниците били оценявани чрез тестване на паметта им с помощта на списък от 10 думи. Доброто благосъстояние и образование, както и използването на интернет се оказали основните фактори, които забавят понижаването на когнитивните способности.

Но това не означава непременно, че инвестирането на много време в работа с компютър или интернет е едва ли не „лекарство” за мозъка. Някои експерти предупреждават, че технологиите, включително компютрите, фотоапаратите, смартфоните и други подобни, могат да направят запаметяването по-трудно заради претоварването с информация. Хубавото обаче е, че подобни проучвания ни дават храна за размисъл, а това, в интерес на истината, също е полезно за мозъка...



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)