Избрани Новини

Машинно гласуване влиза в 500 секции

Новините

14-08-2014, 15:39

Снимка:

БТА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ЦИК пак очаква наплив отнаблюдатели на изборите

И на тези избори машинното гласуване ще е експериментално. За разлика от предишния вот обаче този път по решение на кабинета "Близнашки" се разширява обхватът му до 500 секции. ЦИК вече подготвя и обучителните материали за СИК извън страната.

И на тези избори Централната избирателна комисия (ЦИК) не изключва да се регистрират прекалено много наблюдатели. Това стана ясно по време на първия брифинг на комисията.  

Припомняме, на евроизборите наред с търговията с гласове отличителен белег бе свръхголемият брой наблюдатели, регистрирани от партиите и коалициите, които имаха амбицията да изпратят свои представители в Европейския парламент.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че законодателят не е предвидил възможността да се ограничи броят на наблюдателите. Попитана дали е възможно и на тези избори да станем отново свидетели на този феномен, тя кратко и лаконично отговори: „Изборният кодекс е същият".

Иначе изборната комисия вече е готова с всички срокове по изборния процес. До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии (РИК). В процес на изготвяне са и методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК) за кметските избори по места, които трябва да се проведат до 12 октомври.

Предстои да бъдат открити изборните секции в чужбина. Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия извънреден вот продължава до 20 август. В момента ГРАО проверява внесените подписки, като окончателно те трябва да са проверени до 23 август.

ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот на 5 октомври. Ще бъдат изготвени 6 броя аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината.

Най-вероятно ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов