Избрани Новини

Роми стават актьори във филмовия разказ за едно възмъжаване „Джанго“

Лентата, спечелила на предишни сесии финансиране от Националния филмов център

Тези дни в околностите на София приключиха снимките на късометражния игрален филм „Джанго“ на младия режисьор Христо Симеонов.

Лентата, спечелила на предишни сесии финансиране от Националния филмов център, след дълги кастинги в търсене на главния актьор успешно приключи снимачния период.

Христо Симеонов е възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски“- Благоевград от класа на режисьора Костадин Бонев, чийто документален филм  „Пет разказа за Вапцаров“ отнесе наградите на редица престижни филмови фестивали. Неговият ученик го представя повече от достойно -  с дипломната си работа от миналата година на Асеновградския студентски фестивал „В обектива“, а също и с късометражния филм „Слънце по време на дъжд“, с който спечели първа награда.

Сценарият на филма „Джанго“ е по едноименния разказ на писателя Деян Енев, оператор е Веско Христов, продуценти са Магделена Илиева и Костадин Бонев. В него участват непрофесионални актьори - всичките от ромски произход, които са издирвали доста време по ромските махали на София. Историята разказва за едно момче на име Джанго, тийнейджър на 12- 13 години, който живее бедно, но безгрижно със своето многобройно семейство във фургон в близост до ж.п. линия. Всъщност той няма истинско, изпълнено със задоволеност детство, но в един момент и това, което има, му е отнето и трябва много бързо да порасне, за да поеме на плещите си грижите на възрастните.

Според режисьора Христо Симеонов не е трудно да се работи с малките актьори, въпреки че те се нуждаят от повече почивка. „С тях се контактува добре, слушат режисьора и изпълняват задачите, особено когато са дадени просто и действено, на базата на конкретни примери и предишни преживявания“, каза той.

Сега филмовият екип продължава с подготовката на постпродукцията – монтаж, звук, музика, и разбира се - финансиране, за да тръгне успешно новият филм по различни български и чужди фестивали.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)