Избрани Новини

Ставаме по-чувствителни при пътуването в самолет

Животът

13-08-2014, 12:38

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Филми ни изглеждат по-трогателни по време на полета, отколкото в обикновени кина

Изследване, извършено по поръчка на авиокомпанията "Върджин атлантик", показва, че 41% от мъжете не могат да сдържат сълзите си, когато по време на полет гледат филми от сорта на "Играта на играчките 3" или "Яж, моли се и обичай". Над половината от анкетираните (55%) заявяват, че при пътуване със самолет са по-чувствителни, пише в. "Дейли мейл". Същите филми, но гледани в обикновени кина, не се струват на зрителите толкова трогателни.

По думите на доктор Якоб Емпсън от университета в Хъл, в самолета ние усещаме всичко с по-голяма острота и нашите емоции се променят по-бързо. Това е особено вярно и по-лесно се забелязва при дълги полети, ако пътниците спят малко.Учените твърдят, че тази реакция е свързана със стреса. Полетите често са силен източник на стрес заради опашките, забавянето и очакването. А сълзите са една от реакциите при стрес. По принцип хората плачат, след като стресът премине. В труден момент нервната система включва режим "борба или бягство", който ни подготвя за извънредна ситуация. След като напрежението премине, се активизира парасимпатичната нервна система, отговаряща за отпускането. Именно тя предизвиква появата на сълзи. Реакцията се задълбочава от психологическия ефект от това, че се намираме в самолет.

Загубата на чувството за безопасност и изолацията от познатото по време на подобни пътувания кара хората да мислят и да се държат по различен начин. През 2000 г. учени от университета в Тилбург, Холандия, установяват, че именно безсилието е основната причина за сълзите в очите на възрастните в самолета. Освен това при гледането на филми на борда хората се потопяват в собствения си свят заради слушалките и много малкия екран. Всичко това ги прави по-чувствителни. (vesti.bg)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов