Избрани Новини

Пациентите ли са болни или системата?

Здравейте, аз съм майката на детенцето от случая с Трета градска болница

Тази нощ дете посинява, не може да си поеме въздух и има болки в сърцето. Родителите хукват притеснени към Трета градска болница в столицата. По-късно публикуват гнева си в социалната мрежа Фейсбук.

Свързахме се с майката, тя разказа специално за Bulgariautre.bg, като пожела анонимност:

"Здравейте, аз съм майката на детенцето от случая с Трета градска болница.
Еди, синът ми, беше при баба си. Тя ми се обади към полунощ, защото детето не може да си поема дъх, посинява и се държи за сърцето и го боли... Ние с баща му хукнахме веднага натам... Когато пристигнахме видяхме, че наистина Еди е зле... аз звъннах в Александровска болница, ние имаме медицинска застраховка и тя покрива частно лечение... От там, от Спешния кабинет казаха - карайте го веднага в Трета градска, само там има дежурни по това време на нощта...
Пристигнахме в Трета градска и трите докторки ни викаха - ама какви сте, какво искате, няма да го прегледаме, трябва да дойде при нас с линейка, изпратена от 112.
Аз звънах на телефон 112, а те ме попитаха дали съм на място в болницата, че докторите са длъжни да прегледат детето и поискаха да се чуят с дежурния лекар. Дадох телефона на лекаря, тя го затвори, не поиска да разговаря.
Тогава от 112 звъннаха отново и ми казаха да не затварям.
От телефон 112 твърдяха, че детето трябва да бъде прегледано обезателно.
В болинцата продължиха да се карат с нас, както е видно от видеото.
Когато взеха Еди за преглед не ни допуснаха с него. Направиха му ЕКГ и буквално ни изгониха. Добре, че му направиха това ЕГК, поне успяхме да го вземем.
Веднага го закарахме в Детска консултативна клиника. Там дежурната лекарка веднага дойде. Каза ни, че е чудесно, че си носим ЕКГ-то, защото те нямали необходимата техника.
Оказа се, че Еди има гастрокардиална криза. Обясниха ни, че това се случва, когато не се ходи до тоалетна 3 дни. Тогава в стомаха на човек се задържат газове, които притискат органите и сърцето получава аритмия. Изстиват крайниците, посинява се.
Слава Богу, оказа се, че е малкият дявол.
Ако проблемът беше в парите, щяхме да платим, колкото кажат. Но не, не ни поискаха. Но отношението...".

Това беше историята на майката на Еди.

Потърсихме за коментар и шефа на Трета градска болница - професор Марио Станкев. Ето какво становище изрази той:

На наш въпрос за коментар по повод прегледа на детенцето на 11 август, около 01 часа след полунощ и каква е версията на болницата, той отговори: "Версия? Нямаме версия, имаме абсолютната истина, документирана. Идва детенце, което идва в отделение, тоест, в нашето детско кардиологично отделение, където слиза дежурният лекар от "Реанимация". Той задава въпрос на родителите кой ги изпраща, чрез Бърза помощ ли? Те казват, че нито ги изпраща Бърза помощ, нито са се обаждали на 112, били са в Александровска болница и те ги препращат към Трета градска болница с болки във сърцето. Като това е в кавички, защото сърцето не боли. Нашият специалист, който е дежурен горе в "Сърдечна реанимация" слиза долу и ги пита по какъв начин постъпват, по спешност, кой ги е насочил.
Те са отговорили, че са се самонасочили. Отишли са в Александровска болница, те са им казали да отидат в Трета градска и те идват.
Нашата лекарка преглежда детето, прави електрокардиограма, вижда, че въобще не става въпрос за спешно състояние, няма нищо спешно в неговия сърдечен или друг статус, електрокардиограмата показва това.
Оказва се, че има възпаление на гърлото и тези болки в сърцето, във гърдите, така наречените, не са свързани със сърдечно заболяване. Тъй като се твърди, че детето било посиняло, със затруднено дишане, ние имаме отделение за дихателна недостатъчност и тук се лекуват дечица с дихателна недостатъчност, тоест лекарката, която е с две специалности, ако е имала някакви опасения или съмнения, е щяла да приеме детето, а не да го пусне, дори и без рецепта, защото то не е имало нищо спешно в състоянието му. Тоест, едни самонасочили се родители, които смятат, че детето им има сърдечно заболяване, което лекарката не доказва, прави ЕГК, прави обстоен преглед и ги пуска да си отидат. Конфликтът е заради това, че  нашата лекарка ги е попитала - кой ги е насочил и защо смятат, че е спешно състоянието му. Обадили са се по собствено желание на 112, те са им казали, че щом има болки в гърдите, те ще го насочат към Трета градска болница. Не е имало забавяне в прегледа, не е имало нещо, което да ни кара да мислим, че е имало забавяне, детето е с една инфекция на гърлото, без никакви сърдечно-съдови проблеми. Това е".

След този коментар, майката на малкия Еди ни изпрати и сканирано копие на карта за преглед, от същата дата. Оказва се, че родителите на детето са завели Еди на преглед и в Специализирана болница по детски болести - София. Там прегледът е направен от д-р Кадъм, която издава въпросната карта. Според доктора, диагнозата е "гастрокардиална криза". Обяснил е на родителите, че "това е от неходене до тоалетна три дни, в стомаха се задържат газове, които притискат органите и сърцето започва да получава аритмия и изтиване на крайници, посиняване".



Потърсихме за коментар по телефона и д-р Кадъм, но не я намерихме в болницата. Казаха ни да се обадим на другия ден.

Коментара оставяме на вас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов