Избрани Новини

Интерпол издирва Цветан Василев, потвърдиха от прокуратурата

Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери

Продължават процесуално-следствени действия по досъдебното производство, касаещо дейността на длъжностни лица от управление „Банков надзор” на Българската народна банка, както и на длъжностни лица от „Корпоративна търговска банка” АД, съобщиха днес от прокуратурата.

На 25.07.2014 г. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев (временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД), както и Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“ в банката, са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.
На 28.07.2014 г., в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова  (главен касиер) и Орлин Русев  (изпълнителен директор), да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене. На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“.

След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани  задачите на финансово-счетоводна експертиза.

Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит, съобщават още от прокуратурата.

Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. Така например, в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани оригинални документи , като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. - ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване, след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата.

От БНБ – управление „Банков надзор”, са изискани всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.
Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица.

Действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката.

Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи (вкл. кредитни досиета) от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми, посочват още от прокуратурата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов