Избрани Новини

30 творци омаяха с ръчно изработени бижута и рисунки върху камък на шарен панаир

Десетки се стекоха в Младежки дом - Благоевград за първото издание на шарения панаир „Лятната импресия"

Той бе организиран по повод Международния ден на младежта, но откри поддръжници от всякаква възраст. Разположените маси бяха 9, а творците над 30.

На панаира бяха представени разнообразни ръчно изработени изделия. В него се включиха ръководители и възпитаници от Център по изкуствата, Младежки дом и Професионална гимназия по текстил и облекло в Благоевград. Те представиха красиви бижута, изработени по различни техники и от различни материали. Учениците на Цветанка Грънчарова омаяха присъстващите с рисунки върху хартия, стъкло и камък. Други участници блеснаха с ръчно изработени цветя от плат и хартия, не липсваха и оригинални картички, шалове и терлици, изработени по старата техника плъстене, информираха от пресцентъра на общината. Най-малкият творец бе Теодора Георгиева, на 7 години. Въпреки че  й предстои голямо залягане над уроците, малката Теди се зарече да не оставя „handmade”-а и да продължи да твори. Най-малкият потребител на панаира пък беше Божидар, на една годинка, който се сдоби с изрисуван камък в сини нюанси. Майка и син от Перник също се представиха достойно. Те творят вече 3 години и обратно на всички очаквания 25-годишният Мартин е зарибил майка си Анжела към техниката декупаж. Допълнителни усмивки и настроение с танците си  внесоха танцьорите към Младежки дом, а Детският парламент към община Благоевград се погрижи да услади допълнително панаира, като почерпи присъстващите с ръчно направени сладкиши.

Идеята на община Благоевград е да превърне Шарен панаир „Лятна импресия” в национален, за да се покажат занаяти от цялата страна и да се възродят старите техники. По този начин не само ще се избегне кичът от наложилите се модни тенденции, но ще се даде възможност на желаещите сами да изработят аксесоарите си.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)