Избрани Новини

Екатерина Захариева: Няма риск за парите за саниране на граждани, вложени в доверителни сметки в КТБ

Служебният вицепремиер проведе среща с квесторите на банката, в търсене на решение за спасение на програмата за саниране

Екатерина Захариева - вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране проведе среща с квесторите на Корпоративна търговска банка за бъдещето на проекта за Енергийно обновяване на българските домове,  средства по който са блокирани в банката.

Квесторите увериха министър Захариева, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в банката, защото те са в лимита до 100 хил.евро и съгласно действащото законодателство са защитени.

След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки, категорични бяха квесторите.  До затварянето на банката са разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19  кредита. Под риск обаче остават 13 млн.лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити,  които не са защитени с Държавни ценни книжа.

Министър Захариева подчерта, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради,  одобрени за саниране. Възможности за финансиране  може да се потърсят и  от държавния бюджет.

Министър Захариева увери, че ще се направи и  проверка на собствениците, определени като социалнослаби,  които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно Постановление на Министерски съвет.

Вицепремиерът изтъкна, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като те не се намират в банката.

„Гражданите трябва да са спокойни първо за собствените си средства, вложени в доверителни сметки и второ за самата програма, защото ще бъдат предприети всички мерки тя да бъде спасена, като не се пропусне нито една възможност“, категорична бе министър Захариева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов